Dominikanska Republikens historia

Dominikanska Republiken har en mycket rik historia. Som första nation i det ockuperade Amerika att koloniseras är det naturligt platsen för några av de äldsta byggnaderna i den nya världen, bland annat den första katedralen och det första sjukhuset. Regionen är känd för sin rom, kakao och sitt kaffe, som håller allra högsta klass. Landet är en halv del av den ö som kallas Hispaniola som utgörs av den soliga paradisnationen och grannlandet Haiti. Numera är även turismen en av de största näringarna och resenärer från hela världen besöker årligen denna härliga soldränkta ö.

Beautiful day at Cap Cana beach - Idyllic view to the blue ocean through the coconut trees (palms). Clear sky with low clouds on the background. Shot with Canon 5D mkII. Perfect picture for a travel magazine or article. "Holidays in paradise" concept.

En rik och tragisk historia

Men landet kantas inte bara av kokospalmer och ananasbuskar. Politiken i nationen är en ständigt infekterad historia, och Dominikanska Republiken har historiskt sett haft några av de värsta diktatorerna i världen, som när Trujillo regerade i landet med järnhand under den första halvan av 1900-talet, och utsatte både dominikaner och haitier för grova övergrepp. Det spekuleras i att över 50 000 människor blev avrättade av den brutala regeringen under epoken, de flesta med machete. Detta är något som USA fått grov kritik för, då en stor anledning till att diktatorn lyckades hålla sig kvar vid makten så länge berodde på det stöd han avnjöt från världsmakten. Även i modernare tider är politiken ett ständigt ämne för kontroverser. Efter det förra valet fick nationen skarp kritik från kyrkan, där en biskop varnar för diktatoriska metoder i Dominikanska Republiken, till följd av de konflikter som följde valresultatet. Problem att räkna rösterna uppstod på flera platser i landet och skapade en mängd konflikter, med skottlossningar och slagsmål som följd.

Ett tragisk valresultat

Sex personer blev mördade efter det omdiskuterade valresultat i det dominikanska valet. Den regerande presidenten Danilo Medina och hans parti anses ha vunnit valet. Men det hindrade inte att tragedi i samband med valet blev verklighet. Ett land som bitvis fått hård kritik för det korrupta politiska klimat som råder, fick världens ögon på sig igen, för det våldsamma efterspel som följde det demokratiska valet. Röster uppges ha stulits och rösträkningen på flera håll i nationen möttes av tuffa protester från både motståndare och folket på gatan, där militären ansvarade för säkerheten. I en kultur där revolution ligger nära folks hjärtan är det föga förvånande att politik engagerar och upprör människor. Problemen som skedde efter valet involverade ett helt folk, och man gick ur huse för att försvara sin röst och sitt parti, ett faktum som skapade mycket konflikter ända ner på gräsrotsnivå och resulterade i minst sex personers bortgång.

 

attitude-pro