Orkanen Matthew

Orkanen Matthew beräknas vara den värsta orkanen på över 100 år i USA enligt beräkningar från det amerikanska nationella orkancentret. Och när den drog över Dominikanska republiken, ett paradis med vita stränder för många turister, så drabbades lokalbefolkningen hårt. Bilder visas hur grannlandet Haiti har stor förödelse med genomblåsta hus, översvämningar och folk som går runt och bär på sina sista ägodelar. Landet drabbades tidigare av en jordbävning för flera år sen och fortfarande är under uppbyggnad i många områden. Sammanlagt har minst 339 personer dött i Haiti, Dominikanska republiken, Kuba och på Bahamas.

Konsekvenser efter stormen

Dominikanska republiken gränsar till Haiti. Och på grund av att Orkanen drabbade Dominikanska republiken i oktober råder det fortfarande problem i den norra delen av ön som gränsar till Haiti. Området kallas Puerto Plata och har drabbats av flera översvämningar. UD har rapporterat att det är inga hotell eller turister som har drabbats men att man ska följa myndigheternas råd. För lokalbefolkningen har konsekvensen blivit att över 10 000 har blivit hemlösa i både Haiti och Dominikanska republiken. Bland annat har ett jordskred förstört flera viktiga vägar till byar som har gjort det svårt för räddningsarbete att nå till de värst drabbade områdena.

Den mest besökta ön i Karibien

Dominikanska republiken är den mest besökta destinationen i Karibien. Här finns även den största samlingen av ättlingar från Japan vilket gör att Dominikanska republiken får stora summor nödhjälp från Japan varje år, speciellt vid naturkatastrofer. För orkaner är vanliga på ön, vanligtvis mellan augusti och oktober. Ungefär vartannat år drabbas den södra kusten för en orkan, i 35 procent av fallen sker det mot den norra kusten. Den här gången blåste det 60 meter per sekund över ön, två gånger starkare än Stormen Gudrun. Röda korset är nu i de värst drabbade byarna och med sig har de katastrofförråd med filtar, kokkärl och hygienpaket.

attitude-pro