Olika kryssningar

The_Allure_of_the_Seas_2012Längtar du efter att komma ut och resa? Varför inte boka en kryssning, det är ett perfekt sätt att slappna av och uppleva något nytt. Det finns kryssningsfartyg som kör mellan Stockholm och Helsingfors eller Åbo och riktigt lyxiga kryssningsfartyg som tar dig hela vägen till Karibien. Dessa fartyg är stora med all tänkbar service ombord, upptäck Jamaica, Aruba och Saint Martin på en soldoftande resa. De olika bolag som trafikerar Karibiens ö-värld kör olika rutter och är det någon speciell ö som du vill besöka är det värt att kontrollera om och hur länge fartyget lägger till på ön.

Festa eller slappna av

De färjor som trafikerar Östersjön mellan Sverige och Finland har ett rykte om sig att vara festfärjor och visst, de bjuder på en hel del party, men även på spaupplevelser och god mat. För dig som bor i Stockholmsområdet innebär en kryssning till Finland en möjlighet att komma bort från vardagen en stund, utan alltför mycket planerande. Att det är möjligt att göra resan över en helg, gör även att du slipper ta ledigt från jobbet för att åka på semester. På senare år har resebolagen på Östersjön allt mer inriktat sig på att få med familjer ombord på Finlandsfärjorna och därför erbjuder de förmånliga paket som passar för en barnfamilj. Ett exempel på detta är att boka en kryssning och få ett fördelaktigt inträde till Tove Janssons Muminvärld. Behöver du finansiera resan? Varför inte sälja guld och få pengar? Du har säkert trasiga smycken som ligger i byrålådan och som inte har använts på åratal. Gör något roligt istället!

Ett skepp kommer lastat

världens största kryssare är skeppet M/S Allure of the Seas som ägs av rederiet Royal Caribbean sedan december 2010. Tillsammans med sitt systerskepp M/S Oasis of the Seas trafikerar hon Östra och Västra Karibien. De båda båtarna byggdes i Åbo på varvet STX Finland Cruise. Ombord finns allt du kan tänka dig och lite till. M/S Allure of the Seas har exempelvis en linbana, en skridskobana och 16 bubbelpooler. Dessutom är hon utrustad med en bar som kan åka upp och ner mellan tre däck och för de som vill bo riktigt lyxigt finns möjlighet att hyra en 150 kvadratmeter stor svit. Även fartygets syster bjuder på i stort sett samma upplevelser. Kostnaden för ett av dessa skepp uppgick till hela 11 miljarder kronor i bygg och utvecklingskostnader. För att få en uppfattning om dess storlek är fartygen både högre, men framför allt är de dubbelt så långa som M/S Silja Europa, som mellan åren 1992 och 2002 var världens största kryssningsfärja.

attitude-pro